Verslag Zaterdag 3 juni 2006
(geschreven door Hans van Wijk)

Het leek een kleine groep te worden, maar uiteindelijk waren we toch met zeven handboek-binders bij elkaar op deze zaterdag. Vele onderwerpen werden besproken, maar er werd toch ook driftig 'gehandboekbind'.

Jaap is bezig aan de gotische band uit de 15de eeuw en druk in de weer met het zagen, boren, decoreren van de klampsluitingen. Hij moet nog aan de slag met een burijn. We zijn ook erg benieuwd of hij de klavieren (turkse knoop) kan fabriceren; aan de hand van de duidelijke kopie van een beschrijving gemaakt uit een boek over Chinese knopen. (zie verslag mei 2006).
Dat moet dus lukken.

Anton heeft een oud boek 'Ambachten van de Lage Landen' waar hij een Franse band, 19de eeuw, van gaat maken, met een gedriegd boekblok; het 9e boekmodel uit het boek van Goddijn. Hij begint met het inzagen van het boekblok. Anton heeft een opstelling gemaakt die het gemakkelijk maakt om diverse werkzaamheden in de blokpers uit te voeren (zie foto) en daarna begint hij met de voorbereidingen voor het driegen. Hij heeft een mal gemaakt om de gaatjes te prikken. Gaatjes boren mag niet want, zoals Anton zegt: "in de 19de eeuw prikten ze ook".
We letten goed op wat Anton achtereenvolgens doet. Daar kunnen we immers weer veel profijt van hebben! Het zal ons niet verbazen als de volgende keer een foto van het boek al op de website geplaatst kan worden! Na verloop van enige tijd heeft Anton de eerste katernen gedriegd zoals de foto laat zien.

Hans is bezig met het herstellen van originele Verkade-boeken. Maar hij heeft een probleem met de band. De bestaande platten zijn gemaakt van bruin goedkoop strokarton (uit Groningen) en na het verwijderen van de schutbladen is het karton alle kanten opgetrokken. De oplossing volgens sommigen uit de groep is: weer nat maken en in de pers. Hij gaat het uitproberen en zal het resultaat de volgende keer laten zien.

Marjolein begint aan het besteken van het kapitaal van de Byzantijnse band uit de 14de eeuw. Na een aantal goede raadgevingen en de aanwijzing van Adrie dat ze de kernen losser tot op de hoeken van de platten moet plakken, gaat ze aan de slag. Het zal best lukken. Anton en Hans zijn het er over eens dat vrouwen veel beter bestoken kapitalen kunnen fabriceren dan mannen. Dat komt door de handwerklessen op school! Mannen zijn weer beter met metaal.
Marjolein heeft een boek ter reparatie, maar wil graag de schutbladen sparen. Niet alleen het vliegend blad maar ook het dekblad. Ine heeft daarvoor een oplossing die bestaat uit het vochtig maken van het blad met een natte uitgewrongen doek, laten weken (geduld!) en het blad dan voorzichtig losmaken van de band. Hans heeft een afdruk van een artikel – waarschijnlijk uit Vouwbeen- genaamd: "Schutbladsparend herstellen" van Huib de Hullu. Misschien interessant voor de volgende keer.

Fem laat vol trots de foto's van de nieuwe kleinzoon zien in een al even mooi zelfgemaakt fotoalbumpje. Een wolk van een kind! En de beschrijving van het foto-boekje komt binnenkort op de site.

Ine laat – ook met veel trots – de gotische band uit de 17de eeuw zien (de Statenbijbel). Een prachtig werkstuk. Ook de zgn. broek is aangebracht en Ine geeft een uitleg over het gebruik van de broek en het nut ervan, aan de hand van de bevindingen van Constant Lem en Jos Schrijen.
Het werkstuk van Ine geeft o.a. aan, dat we best geschikt materiaal hebben voor een expositie. Maar daarover de volgende keer.

Ine en Fem hebben zich verder verdiept in de geschiedenis van het ontstaan van de boekband in de oudheid: afbeeldingen op Neo-Hettitische grafstenen (stèles) (www.louvre.fr) en Byzantijnse 'diptychen' (http://en.wikipedia.org/wiki/Diptych) laten al boekvormen zien. Maar kun je nu eigenlijk zeggen : dit is de eerste boekband? Het is wel zeer interessant om de ontwikkelingen te bestuderen. Hans gaat het opnemen in zijn verhaal!

We hebben ons ook bezig gehouden met het uitzoeken van schutbladpapier en de keus is voorlopig gevallen op Conqueror creme-wit vergé, 120 grams. We hebben dat keurig in 11 porties verdeeld. Wordt vervolgd voor meerdere soorten als we met meer personen zijn.